Банкеръ Daily

Свят

Русия и САЩ започват преговори за стратегическата стабилност

Част от дискусията между двамата президенти беше, че ще са необходими много последващи контакти между лидерите.

Русия и Съединените щати започват нов кръг консултации за стратегическата стабилност. Първата среща ще се проведе преди края на този месец, съобщи в сряда заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков пред ТАСС.

Тези преговори са част от решенията, които бяха взети на срещата на върха между президентите Путин и Байдън в Женева през юни. Част от дискусията между двамата президенти беше, че ще са необходими много последващи контакти между лидерите. Така че някои от тях може да са на ниво държавен секретар /на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров/. 

Във вторник, 12 юли, американският специален пратеник за климата Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров се договориха по време на среща в Москва да развият сътрудничеството между двете страни, свързано с климата. 

Лавров пък каза, че Москва отделя голямо внимание на проблемите, свързани с климатичните промени и приветства визита на Кери в руската столица. Според него Русия очаква тясно сътрудничество със САЩ на срещата на върха за климата през ноември в Глазгоу. Лавров добави, че визитата на Кери е много важна и положителна за успокояване на напреженията между двете страни, обострени от години на фона на обвиненията за електорална намеса, шпионаж и масивни кибератаки, приписвани на Москва.

Въпреки привидното затопляне на отношенията, двете страни се конфронтираха заради започналите в Куба протести. 

Американският президент Джо Байдън призова кубинския режим да чуе народа си и неговия силен вик за свобода.  Русия пък отправи предупреждение срещу "всякаква чуждестранна намеса" в кризата, разтърсваща съюзника на Москва Куба.

"Считаме за неприемлива всякаква чуждестранна намеса във вътрешните работи на суверенна държава и всякакви други разрушителни действия, които биха допринесли за дестабилизация на ситуацията на острова", се казва в съобщение руското министерство на външните работи, публикувано на 12 юли.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във