Банкеръ Daily

Свят

Русия и САЩ са на крачка от военен конфликт?

Свалянето на сирийски бомбардировач Су-22 от силите на коалицията начело със САЩ заплашва да предизвика нова криза между Русия и Америка, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

След този случай в неделя Русия спря сътрудничеството със Съединените щати по двустранния меморандум за избягване на инциденти в Сирия. Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, открити западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия "като въздушни цели", цитира вестникът предупреждение на руското министерство на отбраната.

С други думи, Москва очертава "червена линия", която не бива да пресича авиацията на САЩ и съюзниците им, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

"Основната опасност от сирийския конфликт е, че той може случайно да провокира друг, далеч по-сериозен - руско-американски", посочва ориенталистът Владимир Сотников.

"За жалост сме все по-близо до такъв сценарий (. . .) Някои политици и военни (в Русия) дори заплашват с ответни мерки срещу американската авиация, като напомнят, че в Сирия има руски зенитни комплекси С-300 и С-400. Това е опасна риторика", отбелязва той.

Руското министерство на отбраната реагира по същия начин през април, когато САЩ нанесоха ракетен удар по сирийската военновъздушна база "Шайрат". По-късно Москва и Вашингтон подновиха контактите, но този път скарването може да стане окончателно, пише "Утро" под заглавие "Русия и САЩ са на крачка от военен конфликт".

"Ведомости" изтъква в редакционен коментар, че твърдото изявление от Москва идва на фона на втвърдяване на антируските санкции от американския Конгрес - и то в навечерието на очакваната през юли среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Според политолога Михаил Троицки, говорил пред "РБК", инцидентът обаче едва ли ще е спънка в подготовката за тази среща.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във