Банкеръ Daily

Свят

Русия и НАТО скъсаха официално

Москва предпочита да общува направо със САЩ

Представителството на НАТО в Москва (АФП)

Русия взе решение да затвори представителството си към НАТО и поиска и от алианса да стори същото в руската столица. Занапред Москва ще обсъжда военните въпроси направо със САЩ, което изнерви източноевропейските членки на НАТО. Руска представителка пък ги оприличи на афганистанци, захванали се за крилото на отлитащ американски самолет.

Отношенията между Русия и НАТО отдавна не са добри. От 2014-та, когато руснаците анексираха Крим от Украйна и организираха войната в Донбас, те са в постоянна криза въпреки призивите и от двете страни към преминаване към конструктивен диалог. Алиансът провежда политика на сдържане на Москва, която обосновава с агресивните действия на Русия в Украйна. Русия пък обвинява НАТО в стремеж да се доближи до руските граници и недоволства от военните учения в близост до тях.

Опитите за възобновяване на диалога до момента не са довели до нищо и фактически между страните не се обсъждат военни и практически въпроси. Въпреки това продължаваше функционирането на военната мисия за връзка на НАТО в Москва, а информационното й бюро информираше руската общественост за действията на блока и отношенията му с руската държава.

Тези органи, както и постоянното представителство на Русия при НАТО, продължиха работата си и при най-сериозните разногласия, включително и при окупацията на Крим, скандала с отравянето на Скрипал и руско-грузинския военен конфликт. Постепенно обаче те

се оказаха в ролята на останка

от епохата, когато се смяташе, че между Русия и НАТО ще има пълноценно сътрудничество.

Това не се случи и отдавна тези мисии не извършват съдържателна работа. Що се отнася до обсъждането на военни въпроси, в Русия смятат, че достатъчни за това са отношенията със Съединените щати. В тях е застъпен военният компонент, и то на високо ниво – на равнище ръководители на генералните щабове на двете държави. А ако се появи нужда от диалог с европейски страни от НАТО, това може да се извърши чрез двустранни контакти, смятат руски представители.

Решението на Москва за закриване на мисията й обаче подхрани засилващото се напрежение вътре в алианса и застрашава да усложни усилията на администрацията на американския президент Джо Байдън да контролира влошаващите се отношения с Русия и

да се фокусира върху Китай.

Байдън направи опити за стабилизиране на отношенията с Русия, той бе инициатор на срещата с руския президент Владимир Путин през юни. Но някои европейски съюзници се безпокоят, че фокусирането върху противопоставянето на Китай може да доведе до отстъпки пред Русия, която според тях представлява по-непосредствената заплаха.

През юли администрацията на Байдън сключи споразумение с Германия, с което позволи завършването на газопровода "Северен поток 2", който според някои европейски лидери ще помогне на Русия да засили влиянието си над континента. Последният пример бе, когато на фона на скока на цените на природния газ Путин каза, че Русия би могла да помогне, ако Европа ускори регулаторното разрешаване на използването на газопровода.

Решението на Русия за НАТО предизвика критики от страна на членки на алианса, включително Германия, която и без това дразни някои съюзници, убедени, че

Берлин твърде много набляга на диалога

с Москва за сметка на сдържането. Германският външен министър Хайко Маас заяви, че Русия, изглежда, вече не желае да разговаря със западните държави. "Решението на Москва е повече от достойно за съжаление – каза той. – То сериозно ще навреди на отношенията ни".

Руският външен министър Лавров в НАТО, но през 2011 година.

"Руското решение бе напълно предвидимо", коментира Брюно Лете, който отговаря за секторите за сигурност и отбрана към Германския фонд "Маршал" в Брюксел. "То с нищо няма да повлияе на диалога, който и без това не е диалог", смята той. Според Лете може би е дошъл моментът НАТО да обяви за мъртъв създадения през 1997-а Основополагащ акт между пакта и Русия за взаимни отношения, съдействие и сигурност. "За някои страни членки актът служи като оправдание за умереността им в организирането на европейското сдържане и защита, особено за Германия. Когато НАТО се откаже от това, ще може да организира отбраната на Източна Европа", посочи Лете.

Развоят на събитията никак не успокои и

представителите на Източна Европа.

В специално съвместно интервю за американското издание "Нюзуик" латвийският външен министър Едгар Ринкевич, естонската му колежка Ева Мария Лийметс и заместник-министърът на външните работи на Литва Мантас Адоменас предупредиха, че руската заплаха не е изчезнала и че Източна Европа трябва да остане главен приоритет на външната политика на САЩ.

"Нека с решаването на един проблем да не забравим за друг – предупреди Ринкевич. – Иначе някоя сутрин ще се събудим и ще ни чака много неприятна изненада. И после отново ще се мъчим да разберем кой какво е недогледал".

По думите на Мантас Адоменас засиленото присъствие на НАТО в близост до руската граница е намалило риска от агресивни действия от страна на Русия. "Никой не знае кога на Путин може да му се прииска да подсили режима си", отбеляза Адоменас. Проблемът е в това, че той се опитва да решава вътрешнополитическите си проблеми като спада на популярността си и икономическите трудности с помощта на външни намеси. Затова трябва да бъдем подготвени и смятам, че засиленото присъствие на НАТО засилва гаранциите ни, смята литовският представител.

В коментар за изявлението на балтийските дипломати говорителката на руското външно министерство Мария Захарова написа в своя канал в "Телеграм", че призивите им са свидетелство за

отслабналото влияние на Америка

в света. Руската представителка обвини балтийските държави, че са възприели и упражняват американската русофобия от много години и противно на собствените си интереси са свели до нула отношенията си с Русия.

"Тези политически режими много се страхуват, че няма да успеят да се захванат за крилото на американския самолет, напускащ пределите на предишното си геополитическо влияние", написа Захарова, намеквайки за афганистанците, които загинаха, като паднаха от американски военнотранспортен самолет, евакуиращ хора от летището на Кабул през август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във