Банкеръ Daily

Свят

Русия и Китай провеждат организирана дезинформация, свързана с пандемията

Държавни структури и държавно контролирани медии в Русия и Китай провеждат организирана дезинформационна дейност, свързана с пандемията от коронавирусната инфекция. Това твърди доклад на Европейската външна служба и на нейния специален отдел за борба с дезинформацията.

„Основният извод в доклада е, че значителна част от дезинформацията е резултат от координирана и умишлена дейност, провеждана от руски и китайски държавни структури и свързани с тях медийни източници“, каза пред БНР Румена Филипова, експерт към Центъра за изследване на демокрацията. Филипова има докторантура по международни отношения от Оксфорд, изследовател е на медийното, политическо и икономическо влияние на Кремъл в Източна Европа.

Според авторите на доклада Кремъл цели да се подкопае доверието в способността на ЕС да се справи с Covid кризата, а Китай се опитва да отклони вниманието от собствената си роля за разпространение на заразата, свързана с първоначално прикриване на данни. „Пекин се фокусира и в преувеличаването на помощта, която оказва на други държави.“

Има ли шаблони и модели на дезинформационния разказ? „Посланията са еднакви, но се разпространяват на различни езици“, уточни Филипова. „В медиите, които са проруски ориентирани, но не са държавна собственост, там има друг процес на препечатване на посланията от тези медии.“

Пропагандните послания се повтарят и могат да бъдат групирани в няколко теми. Една от тях е свързана с произхода на заразата и най-честото послание сочи САЩ като първопричинител. Друга тема е неспособността на ЕС да се справи с кризата, липсата на солидарност вътре в съюза и предстоящото му разпадане след пандемията, допълни Румена Филипова.

Трета постоянна тема е, че Западът реагира истерично, ирационално. Друга тема, която може да се очертае, е, че Русия успешно овладява кризата, разработва ваксина, лекарства срещу Covid-19. Това е част от по-общия наратив за това, че авторитарните държави, авторитарните  модели на управление по-успешно могат да се справят с овладяването на кризата, отколкото либералните демокрации.“

Европейският доклад отбелязва и голямата популярност на теориите на конспирациите, които циркулират в социалните мрежи. Пример са 5G мрежите, които се свързват с коронавируса. „Друга конспиративна теория е свързана с това, че глобалният капитал например в лицето на Бил Гейтс или Рокфелер са планирали епидемията, за да извлекат финансови и политически дивиденти“, посочи още Румена Филипова.

Според нея е важно да се отбележи, че по-мекият тон на ЕС спрямо Китай се разполага в контекста на позиционирането на съюза - между традиционната му атлантическа ориентация и голямата му икономическа зависимост от Пекин. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във