Банкеръ Daily

Свят

Русия и Китай обсъдиха Афганистан и "цветните революции"

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви днес в Пекин, че е обсъдил с китайски партньори обстановката в Афганистан и проблеми на борбата срещу опити за "цветни революции". Той говори при откриването на руско-китайски консултации в рамките на механизма по обществената сигурност, правосъдието и правния ред, предаде ТАСС.

По данни на тайните служби напоследък се активизират терористичните организации в Северен Афганистан, които планират експанзия в страни от ОНД с помощта на бойци от републиките в Централна Азия - членове на терористичната групировка "Ислямска държава", обединени в т. нар. "Вилает Хорасан. Според службите в Афганистан се намират няколко хиляди такива терористи.

По-рано днес Николай Патрушев разговаря с Го Шънкун, член на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия и секретар на политическо-юридическата комисия към ЦК, който оглави китайската делегация на преговорите, събрали представители на ред силови ведомства.

По време на руско-китайските консултации бяха обсъдени проблеми на общата борба с тероризма, по-специално с прането на пари като източник на финанси за терористите, дейността против оборота на наркотици, съвместните усилия за гарантиране на сигурност по транспорта, защитата на критично важни обекти от информационната инфраструктура и други теми, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския Съвет за сигурност Евгений Аношин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във