Банкеръ Daily

Свят

Русия и Китай готвят съвместни проекти за над 100 млрд. долара

Група от руски и китайски компании обмисля 73 съвместни инвестиционни проекти, чиято обща стойност надхвърля 100 млрд. долара, се посочва в специално изявление във вторник, цитирано от телевизия CNBC и агенция Ройтерс.

Сътрудничеството между Китай и Русия е въпрос от световно значение, тъй като и двете страни се опитват да постигнат икономическа стабилност въпреки негативния ефект от наложените от САЩ наказания - серията санкции спрямо Москва и ескалиращата митническа война с Пекин. Трябва да се има предвид, че Пекин и Москва имаха сравнително нестабилни отношения помежду си, но през последните години правителствата на двете държави търсят по-тесни връзки.

Групата, която контролира потенциални инвестиции за милиарди долари и се нарича Руско-китайския бизнес консултативен комитет (Russian-Chinese Business Advisory Committee, или RCBAC), провежда ежегодна среща през тази седмица по време на Източния икономически форум във Владивосток, Русия.

Комитетът включва повече от 150 представители на водещи руски и китайски компании, се посочва в изявление на Руско-китайския инвестиционен фонд (RCIF). Фондът RCIF е създаден през 2012-а година от китайската държавна компания China Investment Corporation и от руският държавен фонд за инвестиции, известен като Russian Direct Investment Fund.

В съобщението се посочва, че седем проекта на обща стойност от 4,6 млрд. долара вече са били осъществени в резултат на бизнес групата RCBAC. "Докато силният икономически растеж и в двете страни със сигурност ще доведе до много възможности за печеливши инвестиции, смятаме, че ще бъдат постигнати особено обещаващи двустранни сделки, които капитализират отношенията Русия-Китай", заяви Кирил Дмитриев, изпълнителен директор на Руския фонд за държавни инвестиции.

В отделно съобщение от вторник, инвестиционният фонд Русия-Китай и китайската научно-технологична инвестиционна група Tus-Holdings обявиха съвместни инвестиционни планове. Това сътрудничество ще се съсредоточи върху технологиите, като ще се инвестират 1,28 млрд. долара в руския технологичен парк (Russian Tushino Project Technology Park) в северозападната част на Москва.

Междувременно бивш управител на Централната банка на Китай заяви, че американските мита върху китайски стоки ще доведат до "съществено подобрение" на отношенията между Пекин и неговия съсед Москва. "От икономическа гледна точка и от финансова перспектива, ние бихме желали да имаме нормални отношение със САЩ", посочи той пред телевизия CNBC.

Бившият централен банкер обаче добави, че масивният пакет от американски тарифи върху китайския внос, иницииран от президента Доналд Тръмп, накара Китай "да погледне на други пазари и да диверсифицира нашите търговски и бизнес отношения". "В този смисъл отношенията на Китай с Русия, а също и с държавите от ЕС ще претърпят значително подобрение", посочи той.

Трябва да се има предвид, че по покана на руския президент Владимир Путин, китайският му колега Си Дзинпин пристигна в Русия във вторник, за да присъства за пръв път на Източния икономически форум във Владивосток. Двамата водещи ръководители ще проведат разговори по време на форума, отбелязвайки третата си среща в рамките на настоящата година и допринасяйки за все по-близките дипломатически отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във