Банкеръ Daily

Свят

Русия и Китай готвят проект за Евразийско партньорство

Русия и Китай работят върху проект за Евразийско икономическо партньорство, който ще бъде отворен за всички страни от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Това заяви в речта си на срещата на върха на ШОС руският президент Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Проектът ще бъде отворен за всички страни от регионалната организация, каза Путин. "Възползвайки се от случая, каня представителите на вашите страни да участват в първата среща на ръководители на регионите от държавите членки на ШОС и във форума на малкия бизнес на ШОС и БРИКС, които ще се състоят в Русия", заяви руският президент. 

В организацията БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. 

Шанхайската организация за сътрудничество е станала още по-силна след присъединяването на Индия и Пакистан, заяви китайският президент Си Дзинпин, откривайки срещата на върха на ШОС в Циндао с участието на лидерите на всичките осем страни членки.

Индия и Пакистан за първи път участват в среща на върха на ШОС като пълноправни членове.

ШОС е създадена през 2001 г. Първоначално в организацията влизат Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. От 2017 г. пълноправни членове са Индия и Пакистан. Страни наблюдатели са Монголия, Иран, Афганистан и Беларус, а партньори за диалог - Армения, Азербайджан, Камбоджа, Непал, Турция и Шри Ланка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във