Банкеръ Daily

Свят

Русия и Израел никога не са били по-близки

Важна за сигурността беше срещата с президента на Русия Владимир Путин. Отношенията между страните ни никога не са били толкова близки. Нашите връзки помогнаха да бъдат предотвратени излишни опасни инциденти. Това е важен компонент от стабилността в региона. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху на страницата си във Фейсбук след вчерашната си среща с руския президент Владимир Путин в Сочи.

Двамата се срещнаха малко преди предсрочните израелски парламентарни избори на 17 септември. В началото на разговора Путин заяви, че в Израел живеят над милион и половина имигранти от бившия Съветски съюз. "Винаги сме ги смятали за наши съотечественици и, разбира се, не ни е безразлично какви хора ще влязат в израелския парламент". Според него ще е най-добре да са "отговорни политици", които ще работят за добрите отношения между двете страни, съобщи ТАСС.

Бенямин Нетаняху смята, че от стратегическо значение е сътрудничеството между военните сили на двете страни, защото това е важно за стабилността на целия регион. Според премиера съгласуването на действията на военните на двете страни е особено важно сега, тъй като през последните месеци рязко са зачестили опитите на Иран да използва територията на Сирия за атаки срещу Израел.

По време на тристранна среща в Йерусалим през май  САЩ и Израел заявиха на Русия, че всяка сделка за бъдещето на Сирия трябва да включва задължително изтегляне на иранската армия и про-ирански милиции не само от страната, но и от съседните Ливан и Ирак. Тези детайли от срещата станаха ясни едва сега, след като американски официални лица споделиха информацията на медии. Израел и САЩ са силно притеснени, че една политическа сделка за прекратяването на сирийския конфликт би позволило на Иран да засили присъствието си в Ливан и Ирак, където вече години наред и без това има силни позиции.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във