Банкеръ Daily

Свят

Русия и Германия водят консултации за нов транзитен договор с Украйна

Русия вече води консултации с Германия по въпроса за сключване на нов контракт за транзит на природен газ с Украйна след 2024 година. Това е съобщил вицепремиерът на  Руската федерация Александър Новак в кулоарите на Руската енергийна седмица.

"Ние се стещаме с Георг Граф Валдерзее, с представители на ФРГ, по въпросите за газовия транзит през Украйна. Просто ние се консултираме относно тази ситуация", е казал Новак, отговаряйки на въпрос, кога могат да започнат преговорите по подписването на нов контракт за транзит на природен газ през Украйна след 2024 година.

Но Новак не е коментирал какви въпроси са обсъждали с Валдерзее по време на срещата си. "Ние  имахме само консултации", е отбелязал вицепремиерът на Русия.

Споразумението между Русия и Украйна за доставки и транзит на природен  газ, подписано през 2019 година, изтича през 2024 година.

От Киев заявявят, че  биха искали да подпишат контракт за транзит на газа през Украйна незабавно, без да се чака 2024 година, когато изтича действащият договор с "Газпром". В Украйна смятат, че това ще бъде гаранция, че транзитът ще се  запази.

В Киев неведнъж са заявявали, че реализацията на проекта "Северен поток - 2" носи голяма заплаха за енергийната сигурност на Украйна. От руска страна пък много пъти са подчертавали, че проектът е търговски и се изпълнява съвместно с европейските ѝ партньори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във