Банкеръ Daily

Свят

Русия готви закон, спиращ хората на Навални от участие в избори

Долната камара на руския парламент прие днес на първо четене закон, забраняващ на членовете на организации, класифицирани като "екстремистки", да се кандидатират на парламентарните избори, предаде Франс прес.

Смята се, че тази мярка е насочена срещу движението на изпратения в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, отбелязва агенцията.
293 депутати от Държавната дума гласуваха "за", а 45 се обявиха "против".

Срещу организациите на опозиционния лидер в момента се води процес и прокуратурата е поискала обявяването им за екстремистки - четири месеца преди парламентарните избори, - на фона на слаба популярност на управляващата партия "Единна Русия". Текстът има ретроактивно действие, като забранява на изборите да се явяват хора, заемали отговорна длъжност в екстремистки организации до 5 години преди обявяването им за екстремистки. Този срок се намалява до 3 години за редови активисти и симпатизанти.

Гласуването на второ четене е насрочено за 25 май. За да влезе в сила, законът трябва да бъде приет на второ и трето четене от долната камара, след което да бъде одобрен и от горната камара - Съвета на Федерацията, - и подписан от президента Владимир Путин. Тези етапи са смятани за формалност, предвид контрола на Кремъл върху властта, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във