Банкеръ Daily

Свят

Русия готова с контрасанкциите срещу ЕС

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев е поръчал на министрите си да подготвят проектопредложения за удължаване на наложеното от Москва ембарго върху стоки от ЕС до края на 2017 година, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Поръчах да подготвят предложения за удължаване на контрасанкциите не за една година, а до края на 2017 година. Ще бъде подготвена молба до президента", каза той по време на среща с Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

Удължаването на забраната ще позволи на руските селскостопански производители да направят дългосрочни инвестиции, добави той.

Медведев припомни, че многократно производителите на селскостопанска продукция са призовавали да се съхрани ембаргото.

На 6 август 2014 година президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за налагане на ответни мерки на наложените от ЕС санкции заради Украйна. През 2015 година Русия наложи санкции и на Турция заради сваления руски боен самолет над сирийско-турската граница.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел заяви на среща на Г-7 в Япония, че е твърде рано да се говори за отмяна на санкциите срещу Москва.

Междувременно днес говорител на външното министерство на Германия каза, че Берлин не е удовлетворен от темповете на изпълнение на минските споразумения. Говорителят добави, че при напредък може да започне поетапно снемане на санкциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във