Банкеръ Daily

Свят

Русия готова да участва в разработване на турски изтребители от 5-о поколение

Су-35

Русия е готова да вземе участие в разработката на турски изтребители от така нареченото 4++ поколение и от 5 поколение, като предложи редица технологии. Това заяви днес пред журналисти ръководителят на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев, предаде ТАСС. Той направи това изявление на шестнадесетото международно авиационно изложение, което се откри днес в Дубай,. 

Шугаев каза, че на този етап се водят технически преговори за самолет от 4++ поколение и първи пробни консултации за самолет от 5 поколение, но допълни, че е преждевременно да се говори за съдържателни преговори по въпроса за създаване на нов самолет от Русия и Турция.

Шугаев заяви, че Русия ще достави на Турция руски изтребители от 5-о поколение Су-57 едва след като бъдат задоволени първоначалните потребности на самата руска армия. Русия е готова да обмисли въпроса и за доставки на Турция на Су-35, ако Анкара прояви интерес към него.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прояви интерес към руските бойни самолети Су по време на посещение на авиосалона МАКС-2019 г. заедно с русия президент Владимир Путин през лятото. Тогава двамата имаха и разговори. След това Ердоган заяви, че не изключва възможност за покупка на Су-35 и Су-57 в случай на отказ от САЩ на доставките на F-35.

На изложението в Дубай днес Шугаев каза също така, че договорът със Саудитска Арабия за доставката на системи С-400 все още не е влязъл в сила. Той беше подписан през 2017 г.

Русия също така работи по въпроса за модернизацията на комплексите Панцир на армията на ОАЕ, допълни той. Комплексите на въоръжение там са 50.

Шугаев съобщи и, че Русия е получила над 15 заявки за покупката на комплекси Панцир, включително няколко от страни от Близкия изток. Става дума за зенитни ракетно-артилерийски комплекси Панцир - C1.

Facebook logo
Бъдете с нас и във