Банкеръ Weekly

Свят

Русия готова да изпрати танкове в Украйна

Ако интересите ѝ в Украйна бъдат атакувани, Русия ще отговори по същия начин, както в Грузия през 2008 г., когато изпрати танкове, обяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Ако бъдем нападнати, със сигурност ще отвърнем“, заяви той в интервю за руската англоезична телевизия „Раша тудей“, цитиран от Ройтерс.

„Ако нашите интереси, нашите законни интереси, интересите на руснаците бъдат директно атакувани, както например бяха в Южна Осетия, не виждам друг начин, освен да отвърнем в съответствие с международното право“, каза Лавров.

Москва смята, че САЩ ръководят нещата в Украйна, твърди Лавров. „По време на посещението на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън в Киев беше обявено възобновяването на контратерористичната операция“, отбеляза той. „Показателно е, че киевските власти обявиха това по време на посещението на Байдън. Решението за началото на операцията в Киев беше взето след посещението на директора на ЦРУ Джон Бренън. Затова нямам причини да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу“, заяви Лавров.

Той констатира: „Нищо от това, за което се разбрахме в Женева, не е изпълнено от властите в Киев“.

„Да, те разработиха проектозакон за амнистия, но този документ не засяга политическите затворници.  Има много данни за ролята на ЦРУ, за присъствието на управлението в страната, включително в структурата на Службата за национална сигурност и отбрана на Украйна. Има много слухове за участие на американското посолство в събитията на „майдана“, за връзки с въоръжени активисти. При това нито едно от тези неща не беше опровергано“, добави Лавров.

Русия се надява, че САЩ няма да мислят само за собствените си геополитически интереси в Украйна, подчерта той.

„Зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд смята, че сградите в Киев са превзети законно, това е просто невероятно!“, каза Лавров .

„Украйна е само една от проявите на нежеланието на Америка да отстъпва в геополитическата битка“, допълва руският министър на външните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във