Банкеръ Daily

Свят

Русия гони 14 български дипломати

Външното министерство на Русия

Русия гони 14 български дипломати в отговор на експулсирането през юли на руски дипломати от София, предаде ТАСС.

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил повикан в Министерството на външните работи на Русия, където му е връчена нота за обявяване за персона нон грата на 14 сътрудници на дипломатическото представителство и консулските служби на България в Русия, се казва в съобщение на руското външно министерство.

Русия е убедена, че неприятелските стъпки на София към Москва нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ, се казва в съобщението.

Русия смята, че експулсирането на руски дипломати от България нанася значителни щети на отношенията между страните и показва по-нататъшна деградация на Запада.

"Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни щети на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньорите, за да навреди на Русия", се казва в изявлението.

"Безусловното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление", допълват от руското външно министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във