Банкеръ Daily

Свят

Русия гони 10 американски дипломати

Русия връчи на посолството на САЩ нота, в която 10 служители на американското посолство в Москва са обявени за персона нон грата, съобщава АФП. Даден им е срок до 21 май да напуснат страната, обяви руското външно министерство.

Заместникът на американския посланик Барт Горман е бил извикан днес във външнополитическото ведомство, където му е връчена нотата с решението на руската страна. Тази мярка е реципрочен отговор на "враждебните действия на американската страна срещу няколко служители на руското посолство във Вашингтон и в Генералното консулство на Русия в Ню Йорк, неоснователно обявени за „персона нон грата", се казва в съобщението.

На 16 април външният министър Сергей Лавров обяви, че ще бъдат публикувани имената на на 8 американски служители, включени в руския санкционен списък. Освен това ще бъде предложено 10 американски дипломати да напуснат Москва.

Решението е заради въведените от САЩ санкции срещу Русия и изгонването от страната на 10 руски "разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие" в Съединените щати.

Русия започна и процедура по прекратяване на практиката за наемане на руски граждани и на граждани на трети страни в американските дипломатически мисии в страната.

Прекратява се и практиката на неконтролирани краткосрочни пътувания по работа в посолството на САЩ в Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във