Банкеръ Daily

Урсула фон дер Лайен:

Русия е заплашена от разпадане, Украйна има европейско бъдеще

Русия е заплашена от разпадане поради все по-тежките санкции, а Украйна има европейско бъдеще, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Русия ще изпадне в икономически, финансов и технологичен упадък, докато Украйна върви към европейско бъдеще", заяви Фон дер Лайен в Киев, на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

"Вашата борба е и наша борба. Аз съм тук, в Киев, с вас, за да отправя много силно послание: ЕС е на ваша страна. Ние сме на ваша страна", добави тя.

Фон дер Лайен осъди клането на мирни граждани в град Буча, за което Украйна обвинява руските сили, окупирали малкия град на северозапад от украинската столица. "Нашата човечност беше пречупена в Буча", заяви председателката на ЕК, като определи като "ужасяваща" смъртта на около 50 души при удар срещу гара в Краматорск, в Източна Украйна.

"Мобилизираме нашата икономическа сила, за да наложим на (Владимир) Путин да плати една много, много висока цена", подчерта тя.

От своя страна Зеленски заяви, че макар че е "лично признателен" на Фон дер Лайен за петте серии санкции, наложени от ЕС, "това не е достатъчно".

Урсула фон дер Лайен връчи на президента на Украйна Володимир Зеленски въпросник, след чието попълване Еврокомисията ще може да препоръча на Съвета на ЕС да започне обсъждане на въпроса за начало на преговорите за присъединяване на Украйна към общността, предаде Ройтерс. 

Фон дер Лайен каза на съвместната пресконференция с украинския лидер, че “няма, както обикновено, да отнеме години, а само седмици, за да се стигне до становище по процедурата".

Зеленски обеща, че въпросникът ще бъде попълнен до седмица. 

Фон дер Лайен посети Буча, придружавана от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и словашкия премиер Едуард Хегер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във