Банкеръ Daily

Свят

Русия е продала през 2016-а оръжия за 15 млрд. долара

Продажбите на руски оръжия в чужбина през миналата години са били на стойност над 15 милиарда долара, обяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС. На заседание на комисията по военнотехническо сътрудничество с чуждестранни държави Путин каза, че военната кампания в Сирия от септември 2015 г. е показала значителната надеждност и ефективност на произведените в Русия въоръжения и затова Москва планира да увеличи дела си на международния оръжеен пазар.

По думите му "използването на авиацията и средствата за противовъздушна отбрана в реални бойни условия дава абсолютно безценен опит на летателно и инженерно-техническия състав, на частите за ПВО, а също и на конструкторите на родна продукция с военно предназначение".

Путин приведе данни на Стокхолмския международен институт за изследвания на мира, според които Русия държи 23 на сто от световния износ на оръжия и заема второ място в него. Водещ износител са САЩ с дял 33 процента, а на трето място е Китай (6,2), следван от Франция (6) и Германия (5,6).

Само през миналата година Русия е подписала нови договори за доставка на руски оръжия в чужбина за 9,5 милиарда долара, а целият портфейл на поръчките съставлява 50 милиарда долара. "Руската продукция с военно предназначение се ползва с високо търсене и се доставя в 52 страни на света", каза държавният глава на Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във