Банкеръ Daily

Свят

Русия е помагала за избирането на Тръмп, казва доклад в Сената

Русия и лично президентът Владимир Путин са се намесили в президентските избори в САЩ от 2016 г., за да помогнат на Доналд Тръмп да ги спечели, се казва в доклад на американски сенатори от двете основни партии, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Докладът на сенатската комисия за разузнаването подкрепя изводите на американските разузнавателни служби и изразява становище, че оценката на разузнаването се опира на смислен анализ, който не е бил политически повлиян.

Руските дейности преди изборния ден през 2016 г. са "съществена ескалация в дългата история на руски опити за намеса във вътрешната политика на САЩ", се казва в доклада.

Този доклад е оповестен по-малко от две седмици преди срещата на върха между Тръмп и Путин във Финландия, а през ноември в САЩ ще се произведат междинни избори за Конгрес, отбелязва ДПА.

Тръмп редовно изразява съмнения или направо отрича Русия да се е месила в изборите в негова полза. В момента тази евентуална намеса е предмет на разследване от специален прокурор, което според Тръмп е лов на вещици.

"Руските усилия са били обхватни и високоусъвършенствани, а целите им са били да се подкопае доверието в демократичния процес, да се навреди на държавния секретар (Хилари) Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп", заяви заместник-председателят на комисията Марк Уорнър.

В доклада се казва, че Русия е използвала кибероперации и пропаганда в преследване на целите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във