Банкеръ Daily

Свят

Русия е недоволна от засиленото американско военно присъствие в Полша

Сергей Рябков

Русия е обезпокоена от плановете на САЩ да разположат в Полша ескадрила от безпилотни самолети, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, предаде ТАСС.

По думите му това е "отражение на линията за нагнетяване на напрежението" по източния фланг на НАТО. "Под измислени предлози се осъществяват програми, които в голяма степен имат дестабилизиращ и ескалационен характер", каза той след заседание на комисията по външна политика към Държавната дума.

Рябков заяви, че Русия ще отчете в своите отбранителни планове подсилването на военния контингент на САЩ в Полша, което би нанесло "силен удар" по един от текстовете на Основополагащия акт за отношенията между Русия и НАТО от 1997 г. Според него с този документ алиансът се ангажира да не разполага за постоянно "значителни военни сили" в новите страни членки.

Сергей Рябков каза още, че Русия ще настоява пред САЩ да даде "професионални" разяснения по въпроса за евентуалното разполагане на оръжия в Космоса. Той добави, че Договорът за съкращаване на стратегическите въоръжения (New START), който изтича през 2021 г., може да бъде продължен само ако САЩ докажат, че стратегическите им носители, за които твърдят, че са преоборудвани за неядрени мисии, не могат да бъдат оборудвани наново за ядрени мисии.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща на полския президент Анджей Дуда, че хиляда американски войници ще бъдат разположени в Полша, припомня Ройтерс.

Сергей Рябков съобщи, че в близките седмици ще посети Венецуела. Русия доставя на Венецуела оръжия, отпуска й кредити и е един от най-твърдите съюзници на режима на Николас Мадуро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във