Банкеръ Daily

Свят

Русия доставя ракети зенитни ракетни комплекси С-300 на Сирия

Съвсем скоро Дамаск може да получи от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 "Фаворит", пише в заглавие "Комерсант", цитиран от БТА. Първите изявления на руски военни в този смисъл прозвучаха едва часове след масирания ракетно-бомбен удар по Сирия, нанесен от САЩ, Великобритания и Франция на 14 април, посочва вестникът.

Според него Дамаск е договорирал зенитните ракети още през 2010 г., но сделката е била анулирана по молба на Израел, който се опасявал за въздушното си пространство. Този път се предвижда "Фаворитите" да бъдат доставени от Москва безвъзмездно, за да може режимът в Сирия бързо да изгради ешелонирана система за противовъздушна отбрана, способна да защити от обстрели Дамаск и базите с разположена авиационна техника. Според експерти израелските военни ще реагират предсказуемо негативно, а някои допускат и техен удар по позициите на С-300. Най-вероятно впрочем Русия ще изпрати на сирийците употребявани оръжия.

Тел Авив ще реагира твърде нервно, коментира военният експерт Руслан Пухов. Но "след априлския удар Русия трябваше да отвърне някак на САЩ и съюзниците им - явно е бил избран вариантът показателно да подкрепи Башар Асад", допълва той.

По данни на "Комерсант" в зоните, където ще бъдат разположени системи за ПВО, на първо време ще има руски военни съветници, които да координират действията на сирийските специалисти. И ако Израел реши все пак да изстреля ракети по позициите на С-300, според източници на вестника последиците "ще бъдат катастрофални за всички страни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във