Банкеръ Daily

Свят

Русия договори примирие между Армения и Азербайджан

Армения и Азербайджан са постигнали примирие с посредничеството на Русия, което слага край на въоръжените сблъсъци по общата им граница, избухнали вчера, предаде АФП.

Арменското министерство на отбраната съобщи снощи, че новото примирие е влязло в сила в 18.30 ч. местно време и ситуацията по източната граница на страната относително се е стабилизирала.

По-рано през деня руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с арменския премиер Никол Пашинян, а руският министър на отбраната Сергей Шойгу с колегите си от Азербайджан и Армения, посочва агенция Интерфакс.

Военните в Ереван казаха днес, че при стълкновенията е бил убит един неин войник, а 13 са били пленени, както и че няма връзка с 24 военнослужещи и съдбата им е неизвестна. Както и че е изгубен контролът върху две бойни позиции. В съобщение в Туитър арменското министерство на отбраната твърди още, че загубите на Азербайджан били до 70 убити и ранени и десетина военни машини.

Напрежението между двете страни създаде опасения от подновяване на конфликта година след края на 6-седмичната им война за спорния Нагорни Карабах. В нея загинаха 6500 души.

Боевете бяха спрени след примирие, също постигнато с посредничеството на Русия, в резултат на което Армения отстъпи части от Нагорни Карабах, които контролираше в продължение на десетилетия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във