Банкеръ Daily

Свят

Русия да се изтегли от Грузия, настояха САЩ и няколко европейски страни

Съединените щати, Белгия, Естония, Франция, Германия, Полша и Великобритания призоваха Русия да се изтегли от Грузия, съобщава Асошиейтед прес.

Призивът бе отправен по повод 11-ата годишнина от конфликта между Русия и Грузия. Изброените страни публикуваха изявление в подкрепа на грузинската независимост, суверенитет и териториална цялост. В документа страните казват, че са изключително обезпокоени от задълбочаващите се връзки на Русия с двете самопровъзгласи се за независими грузински провинции Абхазия и Южна Осетия.

Конфликтът между Русия и Грузия ескалира през юли 2008, когато след взаимни провокации между грузински войници и южноосетински милиции избухват престрелки и обстрел на позиции. В ранните часове на 8 август грузински войски започват офанзивна операция за връщането на контрола над Южна Осетия. След грузинското настъпление последва контраофанзива на руската армия, разположена в Северен Кавказ в подкрепа на южноосетинското правителство. След изтласкването на грузинските части от Южна Осетия се отваря втори фронт в Абхазия и се преминава в настъпление и превземането на селища в Централна и Западна Грузия. Данните за цивилните и военните жертви са противоречиви, а според Върховния комисариат на ООН за бежанците общият брой на бежанците в региона е около 158 000 души.

Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Дмитрий Полянски определи случилото се преди 11 години като "трагична грешка", допусната от Михаил Саакашвили, за която Грузия е платила "висока цена". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във