Банкеръ Daily

Свят

Русия: Брюксел политизира въпроса с ваксините

Руският производител е получил насоки за европейските законодателни изисквания за одобряването на ваксина.

Русия обвини председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че политизира въпроса с руската ваксина "Спутник V".

През седмицата Фон дер Лайен попита защо Русия предлага теоретично милиони дози на ЕС при положение, че не напредва достатъчно с ваксинирането на собственото си население.

"Тиражираните оценки предизвикат недоумение, тъй като или означават стремеж към неоснователна и достойна за съжаление политизация на тази тема, или свидетелстват за недостатъчна информираност на ръководител от толкова висок ранг“, се казва в изявление на постоянното представителство на Русия в ЕС.

"В пълно съответствие с принципите на демокрацията и хуманитарното право ваксинирането в Русия е доброволно и към момента всички желаещи граждани получават препарата без никакво забавяне и при това на безвъзмездна основа", се казва още в съобщението. 

На 11 февруари Европейската агенция по лекарствата опроверга  разпространяваните твърдения от руски медии и източници, че подготвя оценка за достъп до пазара в ЕС на ваксината "Спутник".

Руският производител обаче е получил насоки за европейските законодателни изисквания за одобряването на ваксина.

 Уточнява се, че досега за руската ваксина е потърсена оценка на свойствата, след която може да се поиска пазарен достъп и това е посоката за най-обещаващите препарати.

Агенцията заявява, че ще продължи сама да съобщава, когато получи искане за оценка или за достъп до пазара на лекарствени изделия. Докато няма такова съобщение, промяна не е настъпила. Допълва се, че всички около 50 разглеждани ваксини срещу коронавирус се оценяват по еднакви показатели.

По-рано Европейската комисия съобщи, че не предвижда да включи руската ваксина в имунизационната стратегия на ЕС. Комисията уточни, че всяка страна от ЕС е свободна на своя отговорност да осигурява ваксини, каквито прецени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във