Банкеръ Daily

Свят

Румънското правителство смята да ореже заплатите на чиновниците с една четвърт

Лудовик Орбан

Правителството на Лудовик Орбан подготвя проектозакон, чрез който заплатите на висшите държавни чиновници ще бъдат намалени с 25 процента по време на извънредното положение, твърдят политически източници, цитирани от румънския в. "Адевърул".

Мярката може да бъде удължена до есента, когато започва следващата парламентарна сесия. Успоредно с това управляващата Национално-либерална партия подготвя и премахване на специалните пенсии за парламентаристите било чрез закон, било чрез извънредно постановление, посочва изданието, цитирано от БНР.

Планираното орязване на заплатите на високопоставените държавни служители идва в момент, когато правителството на Орбан реши да изпрати бюджетните служители в техническа безработица 15 дни в месеца, за да направи икономии. По този начин либералите искат да покажат, че мерките за икономии, предизвикани от коронавируса, се прилагат не само за обикновените хора, но и за парламентаристите, коментира вестникът.

Орбан обясни, че прилагането на мярката за техническа безработица в определени сектори на държавната система може да доведе до бюджетни икономии в размер между 1,2 милиарда леи и 1,5 милиарда леи (еврото се разменя за 4,83 леи).

Facebook logo
Бъдете с нас и във