Банкеръ Daily

Свят

Румънското правителство прие спорния указ за освобождаване на политици от преследване

Протестиращи в Букурещ

Румънското социалдемократическо правителство одобри чрез спешен указ спорни промени в наказателния кодекс, които ще дадат възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване, предаде АФП. "Приехме този текст, за да съгласуваме законодателството с решения на Конституционния съд", заяви министърът на правосъдието Флорин Йордаке.

Указът, който не фигурираше в дневния ред на правителството за деня, влиза в сила веднага след публикуването си в местния държавен вестник, без да минава през парламента.

Правителството на премиера Сорин Гриндяну, на власт от по-малко от месец, предложи текста преди десет дни, предизвиквайки вълна от улични протести в страната. Изненадващото му приемане може да ожесточи протестното движение.

Указът декриминализира множество закононарушения и прави злоупотребата с власт наказуема със затвор само, ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро.

Той ще даде възможност на водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня да избегне основната точка от обвиненията срещу него в започнал във вторник процес за фиктивни назначения. Прокурорите по делото изчисляват щетите по случая на 24 000 евро. За сметка на това правителството предаде на парламента проекта за помилване на около 2500 затворници, които излежават присъди до пет години затвор, без да прибегне до спешен указ, както планираше първоначално.

Над 10 000 души се събраха пред сградата на правителството в Букурещ в мразовитото време, а още хиляди - в други румънски градове, малко след огласяването на спешния указ. Протестиращите в столицата скандираха "Крадци!" и "Предатели!", и настояваха за оставка на правителството, посочва Ройтерс.

Президентът десноцентрист Клаус Йоханис, организациите на магистратите, главната прокуратура и Висшият съдебен съвет разкритикуваха в един глас двата текста и намерението на правителството да ги приеме чрез декрети.

Вчера към тези критики се присъедини Отделът за борба с измамите (правителствена институция, която осигурява връзката с Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ), който изтъкна, че това облекчаване на наказателния кодекс ограничава способността му да защитава ефикасно интересите на ЕС в Румъния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във