Банкеръ Daily

Свят

Румънското правителство оцеля след вот на недоверие

Правителството на румънската Социалдемократическа партия оцеля след вот на недоверие в парламента, внесен от десноцентристката опозиция, като парламентаристите от коалицията се въздържаха от гласуване, предаде Ройтерс.

Депутатите и сенаторите от управляващата коалиция на Социалдемократическата партия и техния партньор Алианс на либералите и демократите, както и от Демократичния съюз на унгарците в Румъния се въздържаха от гласуване. Вотът на недоверие се нуждаеше от 233 гласа, за да бъде свалено правителството.

Вчера президентът на Румъния, Клаус Йоханис, заяви пред депутати, че страната се намира в „пълноценна“ политическа криза, след като стотици хиляди граждани протестираха срещу правителствена мярка, която би отслабила румънското антикорупционното законодателство.

Йоханис, който е критично настроен спрямо двумесечното правителство на премиера Сорин Гриндеану, коментира, че мнозинството от румънските граждани в момента вярват, че страната се движи в грешна посока.

„Румъния се нуждае от силно правителство, не такова, което срамежливо изпълнява партийни поръчки. Румъния се нуждае от правителство, което да управлява прозрачно, предвидимо, не през нощта и тайно“, категоричен бе президентът на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във