Банкеръ Daily

Свят

Румънският президент подписа указа за освобождаването на Кьовеши

Лаура Кьовеши

Румънският президент Клаус Йоханис е подписал декрет за освобождаването на ръководителя на антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши, съобщи БНР. По този начин Йоханис се съобразява с решение на Конституционния съд в страната.

Кьовеши е отстранена като ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията. Според решението на Конституционния съд от края на май отказът на Йоханис да отстрани Кьовеши по искане на правосъдния министър противоречи на основния закон.

Кабинетът на социалдемократите изпълнява реформа, която намалява правомощията на антикорупционните прокурори, прочули се с големия дял на успешните дела срещу представители на властта. Действията на правителството предизвикаха многохилядни протести. Лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня беше осъден на първа инстанция на 3 години затвор в края на миналия месец заради злоупотреба със служебно положение.

Преди президентът Йоханис да подпише декрета за освобождаване на Кьовеши, управляващата коалиция вече обсъждаше процедура по суспендиране на държавния глава заради досегашното неизпълнение на решението на Конституционния съд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във