Банкеръ Daily

Свят

Румънският премиер уволни министрите на вътрешните и на външните работи

 Румънската министър-председателка Виорика Дънчила уволни министърката на вътрешните работи Кармен Дан и външния министър Теодор Мелешкану.  Дънчила, която е от управляващата Социалдемократическа партия, не посочи конкретна причина за освобождаването на министрите, но не отправи и обвинения към тях. Тя уточни, че двамата министри нямат одобрението на обществото.

Кармен Дан е подала оставка вчера. Рамона Мънеску от коалиционния партньор на СДП - Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), ще бъде назначена за външен министър, а сенаторът от СДП Николае Мога ще поеме вътрешното министерство.

Според местни анализатори министрите на външните и на вътрешните работи са организирали европейските избори на 26 май, които са протекли хаотично на някои места. В редица румънски посолства е имало напрежение, докато служителите са се опитвали да се справят с наплива на голям брой желаещи да гласуват на европейските избори. Дан пък  бе критикувана, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствени протести през август.

Кармен Дан е известен съюзник на бившия лидер на Социалдемократическата партия на Румъния Ливиу Драгня, който в момента е в затвора. Откакто пое управлението на партията, Виорика Дънчила премахна няколко съюзници на Драгня от ключови постове в партията.

Очаква се осем министри да бъдат сменени. По непотвърдена информация ще бъдат заменени министрите на образованието, развитието, транспорта, земеделието и други. В кабинета на Дънчила има 27 министри.


    

Facebook logo
Бъдете с нас и във