Банкеръ Daily

Свят

Румънски министър писал до "Файненшъл таймс": "Кьовеши не трябва да бъде назначавана"

Тудорел Тоадер

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер е изпратил писмо до в. "Файненшъл таймс", в което посочва, че Лаура Кьовеши не трябва да бъде назначавана на поста главен прокурор на ЕС, съобщи в "Котидианул".

"Нямам нищо лично против Лаура Кодруца Кьовеши, един от тримата кандидати за поста главен прокурор в новата институция на Европейската прокуратура. Но, от всички доказателства, които съм видял - от съдии, прокурори и други достоверни източници, тя не би трябвало да бъде назначавана на тази изключително важна позиция", пише в писмото румънският правосъден министър.

"Котидианул" посочва, че заглавието, под което "Файненшъл таймс" публикува писмото на Тоадер, е "Натиск" в антикорупционната кампания в Румъния.

В. "Гъндул" допълва по темата, че министър Тоадер е заявил, че писмото е от името на правителството на Румъния и дава сигнал за злоупотребите, извършени от НДБК под ръководството на Кьовеши.

Лаура Кьовеши бе отстранена от поста главен прокурор на НДБК през лятото на 2018 г. именно по искане на министъра на правосъдието.

В. "Ромъния либера" публикува реакция на антикорупционната прокуратура по твърденията на правосъдния министър. "Тудорел Тоадер е представил нереални данни в писмото за Кьовеши", посочва вестникът в заглавие и съобщава, че Националната дирекция за борба с корупцията е изпратила адрес до "Файненшъл таймс", чрез който поправя нереалната информация, представена от министъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във