Банкеръ Daily

Свят

Румънски архиепископ почина от Ковид-19

Архиепископ Пимен

Архиепископът на Сучава и Радауц Пимен е починал тази нощ в Института за инфекциозни болести "Матей Балш" в Букурещ, след като се зарази с новия коронавирус, предаде агенция Аджерпрес. Румънската патриаршия съобщи, че 90-годишният архиепископ е получил втори сърдечен удар и е починал около 00,50 ч. днес.

След като се зарази с новия коронавирус, архиепископ Пимен бе транспортиран от северния град Сучава в Букурещ с хеликоптер на румънската Служба за спешна мобилна помощ на 20 април. След появили се дихателни усложнения архиепископът бе интубиран.

Негово Високопреосвещенство Пимен е роден на 25 август 1929 г. в селището Грябану, окръг Бузъу, със светското име Василе. Замонашва се в манастир, където приема името Пимен, по-късно е преподавател, педагог, игумен, енорийски свещеник, музеограф и представител на Румънската патриаршия в Ерусалим, екзарх, викарий със сан епископ, архиепископ.

След повторното създаване на архиепископията на Сучава на 24 януари 1991 г. той е избран за архиепископ на Сучава и Радауц. Наред с плодотворната си мисионерска, пасторална и административна дейност, архиепископ Пимен има и редица публикации, предимно посветени на църковната иконография, както и статии, хроники и рецензии в списанията "Митрополия на Молдова и Сучава" и "Кандела".

Още 196 случая на заразяване с новия коронавирус са потвърдени в Румъния през последното денонощие, с което общият брой на заразените нарасна на 17 387, предаде агенция Аджерпрес.

От тях 10 356 са обявени за излекувани и са изписани от болниците.

Под интензивни медицински грижи остават 198 пациенти.

До момента след заразяване с новия коронавирус са починали 1141 души, съобщи Групата за стратегическа комуникация към правителството.

Извън територията на Румъния са заразени 2924 румънски граждани, като най-много те са в Италия - 1699, съобщава още Аджерпрес.

В чужбина след заразяване с новия коронавирус са починали 104 румънски граждани, като отново най-много жертви има в Италия - 31.

Същевременно извън пределите на страната от COVID-19 са се възстановили 22 румънски граждани, съобщи Групата за стратегическа комуникация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във