Банкеръ Daily

Свят

Румъния вероятно ще удължи извънредното положение до края на юни

Първият вицепремир в сръбското правителство и министър на външните работи Ивица Дачич и министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску оцениха в телефонен разговор, че по време на пандемията от коронавирус е било осъществено много добро сътрудничество между двете държави, което е пример за региона, предаде Танюг.

Дачич информирал своя колега за епидемиологичната ситуация в Сърбия и посочил, че при продължаващо намаляване на броя на заболелите в страната постепенно се премахват рестриктивните мерки и се отврят границите.

Ауреску изтъкнал, че в Румъния първоначално е било планирано извънредното положение да бъде отменено на 15 юни, но най-вероятно то ще бъде продължено с две седмици, в рамките на които е предвидено постепенно разхлабване на рестриктивните мерки, а накрая и отваряне на границите за пътувания в тази страна.

Румънският министър отправил покана към Дачич да посети Букурещ, когато обстановката се стабилизира, посочвайки, че Румъния е отворена за бъдещо укрепване на двустранното сътрудничество, особено в икономически план. Ауреску изразил готовността на Румъния да окаже всякаква помощ и подкрепа на Сърбия в процеса на европейска интеграция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във