Банкеръ Daily

Свят

Румъния увеличава пенсиите с 40% въпреки опасенията за бюджетния дефицит

Людовик Орбан

Новото либерално правителство в Румъния подготвя най-голямото увеличение на пенсиите от 30 г. насам като част от държавния бюджет за 2020 г. на фона на притеснения за дефицита от страна на Европейския съюз и намаляване на кредитния рейтинг. 

Засега кабинетът на Людовик Орбан не планира да зачеркне плановете на предшествениците за увеличение на пенсиите с 40 процента. 

Правителството уверява, че ще намали бюджетния дефицит от 4.4% до 3.6% от БВП през следващата година. Икономическите експерти обаче казват, че при такова увеличение на разходите за пенсии това няма да се случи. 

Увеличението на пенсиите, което започва от септември, вероятно също ще направи страната уязвима през следващите години, тъй като раждаемостта процъфтява след отпадането на забраната на абортите, въведена от комунистическия режим през 1966 г. .Това означава, че броят на пенсионерите ще се увеличи значително след 2030 година.

Европейската комисия изчисли, че бюджетният дефицит ще достигне 6.1% от БВП през 2021 г., ако не бъдат въведени извънредни мерки.

Румъния ще наруши и изискванията на ЕС за 3% дефицит и може да бъде санкционирана. Това би довело до увеличение на лихвите по кредитите и да окаже натиск върху местната валута, която удари историческо дъно спрямо еврото през миналия месец. 

Премиерът Людовик Орбан обяви в четвъртък, че кабинетът му ще изпълни мерките за пенсиите, но призова депутатите да се въздържат от одобрение на по-нататъшни законопроекти, увеличаващи разходите. 

"Ние сме в една изключително трудна ситуация. Бюджетът за 2020 г. не може да се справи с нови допълнителни разходи“, заяви Орбан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във