Банкеръ Daily

Свят

Румъния ще подкрепи Пакта на ООН за миграцията

Президентът Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис е одобрил по предложение на правителството меморандум за участието на делегацията на Румъния в междуправителствената конференция на високо ниво за одобряване на Глобалния пакт на ООН за миграцията, предаде Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на президентската администрация.

"Чрез този меморандум правителството на Румъния предложи приемането на позиция на подкрепа от страна на Румъния на Глобалния пакт за миграцията в договорената след преговорите форма. Също така беше одобрен текстът на националната декларация, която ще бъде представена от делегацията на Румъния, която ще участва в Междуправителствената конференция за одобряване на Глобалния пакт (...), която ще състои на 10 - 11 декември в Маракеш, Мароко", посочва президентската администрация.

Според съобщението Румъния е участвала в продължение на 18 месеца на базата на одобрен от премиера мандат във всички етапи от преговорите за Глобалния пакт за миграцията, пледирайки за приемането на "балансиран текст и поддържайки единството" в позицията на Европейския съюз.

В съобщението се уточнява, че сред целите на Румъния са били да подкрепи текст, който да няма задължаваща юридическа стойност, да избягва определянето на допълнителни финансови задължения за страните членки, да отразява принципа на националния суверенитет, да подкрепя политики, които съблюдават фундаменталните човешки права и свободи, и да отразява ясното разграничаване между легални и нелегални мигранти и между мигранти и бежанци.

"Според меморандума решението за подкрепа на Глобалния пакт за миграцията отчита както националните интереси на Румъния, така и перспективата на румънското председателство на Съвета на ЕС и кандидатурата на страната за място на непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН", се отбелязва в съобщението.

Глобалното споразумение цели намаляването на негативните фактори, съпътстващи миграционните процеси, защитата и интеграцията на мигрантите и повишаването на достъпа до регулирана миграция. Документът предизвика опасения у няколко страни от Европейския съюз като Австрия, България, Словения, Унгария, Чехия и Хърватия вече обявиха, че няма да подпишат, припомни ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във