Банкеръ Daily

Флорин Къцу:

Румъния ще излезе по-добре от кризата, отколкото се предполагаше

Флорин Къцу

Влиянието на кризата с коронавируса върху румънската икономика е по-слабо, отколкото в други европейски страни, а Румъния ще излезе по-добре от тази криза, отколкото се предполагаше, тъй като много компании са адаптирали производството си, заяви в интервю за телевизия Диджи24 финансовият министър Флорин Къцу.

"Досега резултатите показват, че ефектът върху икономиката и здравето на румънците е бил по-малък, отколкото в други страни. Икономиката на Румъния ще излезе от тази криза по-добре, отколкото очаквахме. Наблюдавах какво се случва през последния месец, как отговориха големите компании на този призив да си платят данъците, ако имат пари в сметката, и се вижда през април, че си плащат данъците", посочи министърът.

Той заяви, че 90 процента от компаниите в Румъния са малки и средни предприятия. "Видяхме как трансформират дейността си и започват да произвеждат маски, биоциди, правят се опити за производство на респиратори (...) Частните предприемачи в Румъния реагират много добре до този момент", отбеляза Къцу.

"Така, както отговаря икономиката в момента, вярвам, че ще излезем по-силни след този период", подчерта министърът.

Къцу напомни, че Румъния е преминавала през икономически кризи и се е научила да ги преодолява. "След като минем върха и елиминираме този здравен проблем и остане за решаване само икономическата криза, тогава имаме нужните инструменти. Минавали сме през икономически кризи, не само Румъния, но и глобалните икономики, имаме решения за кризите. Тук проблемът беше, че имаме и здравна криза в същото време. Трябва да преминем през пика на здравната криза. Щом започнем да разхлабваме условията, ще видите, че решенията за кризата са лесно приложими", заяви той.

По думите му приходите в държавния бюджет тази година са малко под тези от миналата година. Той посочи, че Румъния за момента се финансира само от вътрешния пазар, но търси финансиране и от международния пазар.

Що се отнася до понижаването на перспективата на кредитния рейтинг на Румъния от агенция Фич от "стабилна" на "негативна", Къцу заяви, че "това се случва с почти всички страни в света в момента".

"Мисля, че можем да се върнем към стабилна перспектива при следващата оценка на Фич. Ще видите, че ще се промени перспективата, ако програмите, които сме планирали за бъдещето, бъдат приложени както трябва", увери румънският финансов министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във