Банкеръ Daily

Свят

Румъния: Русия най-много ни притеснява за черноморската сигурност

Габриел Леш

Сигурността в Черноморския регион поражда сериозни безпокойства, като Русия е най-голямото от тях, каза министърът на отбраната на Румъния Габриел Леш на международен форум за сигурността в Черно море и на Балканите в румънския черноморски курорт Мамая, съобщи Аджерпрес.

"Черно море има фундаментално значение за националната сигурност на Русия. То предоставя контрол върху Кавказ, Република Молдова и половината от Украйна и платформа за оперативни способности и влияние на Балканите, Средиземноморието и Близкия изток. Стратегическата цел на Русия е да доминира в Черноморския регион, а стратегията за сигурността на Москва определя НАТО като военна заплаха за руската сигурност", каза Леш.

Според румънския министър на отбраната, за разлика от Балтийско море, в Черно море Русия има постоянно агресивно поведение, като Румъния е включена като потенциална цел за руските способности за атака. Той заяви, че след незаконното и нелегитимно анексиране на Крим Русия е засилила агресивните си действия в региона на Черно море, предимно срещу Украйна, но и срещу съюзническото присъствие в региона. Габриел Леш каза още, че военният баланс в Черно море се е изменил из основи в полза на Русия, която вече е в състояние при необходимост да блокира външния военен достъп до морето.

Леш заяви, че пасивният възпиращ подход вече не е ефективен и че трябва да се търси по-твърд подход в региона. Той подчерта нуждата от дългосрочна стратегия на съюзниците от НАТО в противовес на руските хегемонистични тенденции и за укрепване на отбраната на Алианса и на капацитета на съюзниците.

В конференцията в Мамая на 12 - 14 юни участваха представители на НАТО и Европейския съюз, на институции в областта на международните отношения и националната сигурност и представители на академичните кръгове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във