Банкеръ Daily

Свят

Румъния рискува да остане без еврокомисар

"Рискуваме да останем без европейски комисар", посочва в заглавие днес румънският вестник "Гъндул", цитиран от БТА.

Европейската комисия не е получила нито едно от предложенията на Румъния за поста европейски комисар, съответно Дан Ника и Габриела Чот. Това са заявили за агенция Медиафакс източници от институцията. От друга страна премиерът Виорика Дънчила твърди, че предложенията са били изпратени на Европейската комисия, още когато бе взето решението за двете предложения.

Дънчила, която е и лидер на управляващата Социалдемократическа партия (СДП), обяви миналата седмица след заседание на Националния изпълнителен комитет на СДП, че евродепутатът Дан Ника е предложението на Румъния за европейски комисар, но ако е необходима резервна кандидатура - жена, предложението е Габриела Чот, държавен секретар в министерството на външните работи, припомня "Гъндул". Преди това правната комисия на Европейския парламент отхвърли кандидатурите на Румъния и Унгария за еврокомисари в лицето на Рована Плумб и Ласло Трочани.

В. "Ромъния либера" цитира мнение на бившия румънски евродепутат Кристиан Преда. "Може да останем без европейски комисар", е мнението и на Преда.

Според него в момента Румъния няма нито един вариант за европейски комисар, който да е приемлив за председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

След три дни приключват изслушванията на комисарите, а на европейско равнище вече се говори за нарушаване на принципа "една държава - един комисар", посочва Кристиан Преда. След две седмици е насрочено гласуването на целия екип на Урсула фон дер Лайен. Заради катастрофалните предложения на Виорика Дънчила, в този момент де факто няма кандидат от страна на Румъния. Рована Плумб бе отхвърлена, а предложенията на Букурещ - Дан Ника и резервният вариант Габриела Чот, не са взети предвид от председателката на Европейската комисия.

Така че не съществува име, изпратено от Румъния за изслушванията в Европейския парламент, посочва бившият румънски евродепутат, който бе член на партията на Траян Бъсеску "Народно движение", а после стана независим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във