Банкеръ Daily

Свят

Румъния рязко вдигна заплатите

Парламентът в Букурещ

С огромно мнозинство Долната камара на румънския парламент прие закон за рязко увеличаване на заплатите в публичния сектор, съобщи БГНЕС.

Новият закон влиза в сила от началото на 2018 г. Той бе приет въпреки критиките на ЕК и МВФ.

Съгласно новите законодателни промени, които бяха приети с гласовете на 188 депутати, а само 28 бяха против, месечното възнаграждение на най-добрите лекари в държавното здравеопазване ще достигат 2700 евро на месец. В момента най-високата заплата за тази категория медици е 1000 евро. Медицинските сестри ще получават 900 евро на месец срещу 530 евро сега.

Румъния регистрира най-значителен икономически растеж сред 28-те държави членки на Европейския съюз с ръст на БВП от 5,6 на сто за първото тримесечие на 2017 година в сравнение със същия период на 2016 година, съобщи междувременно агенция Аджерпрес, като се позова на данни на Евростат. 

Румъния е следвана от Словения с ръст на БВП от 5 на сто, Литва - 4,1 на сто, Естония и Латвия - с по 4 на сто, Полша и Унгария - с по 3,8 на сто и България - с 3,5 на сто.

Освен това през първото тримесечие на 2017 година в сравнение с предходните три месеца Румъния също има най-голям икономически растеж сред държавите от ЕС от 1,7 на сто. Румъния е следвана от Латвия /1,6 на сто/, Словения /1,5 на сто/ и Литва /1,4 на сто/.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във