Банкеръ Daily

Свят

Румъния разреши ваксинация и по домовете

В Румъния са поставени 9 694 090 дози  на 5 197 165 души, от които 5 075 202 са ваксинирани напълно. 

Правителството на Румъния разреши  извършването на ваксинация срещу ковид от личните лекари в домовете на желаещите, както и в специализираните амбулатории на болниците, съобщава Аджерпрес.

Посещението на семейния лекар в жилището на пациента,  утвърдено като ваксинационна услуга в Националния електронен регистър на ваксинацията, ще струва  60 леи (12 евро) на доза. Цената на имунизацията  в специализираните амбулатории на клиниките и болниците ще бъде 40 леи (8 евро) на ваксинация. Тарифите включват и медицинска консултация, както и наблюдение и съобщаване за евентуални странични реакции.

"Създадохме законова рамка, така че значителен брой хора да могат да бъдат имунизирани от семейните лекари по домовете си. Това е мярка, която има за цел да стимулира ваксинацията и защитата основно на възрастните хора, които са неподвижни или трудно подвижни. За ваксинацията по домовете увеличихме тарифата с 50 процента до 60 леи на ваксинация спрямо 40 леи, колкото е в кабинета. Разликата е предназначена да покрие разходите за пътуване", заяви здравният министър Йоана Михаила.

В Румъния са поставени 9 694 090 дози  на 5 197 165 души, от които 5 075 202 са ваксинирани напълно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във