Банкеръ Daily

Свят

Румъния постави под карантина стохиляден град

Румънското правителство наложи карантина на източния град Сучава и 8 съседни села, за да ограничи разпространението на коронавируса, след като се оказа, че една четвърт от заразените в страната са в района, предаде Ройтерс. 

В Румъния, която е в извънредно положение от 16 март, има регистрирани 2109 заразени с Covid-19, смъртните случаи са 65.

С население около 100 000 души Сучава има 593 случая на коронавируса. Там са една трета от смъртните случаи и над половината от заразените в страната 285 лекари, сестри и друг медицински персонал.

Здравният министър Нелу Татару каза, че разпространението на болестта в окръга се дължи на лош мениджмънт и хора, които не спазват правилата за самоизолиране.

Карантината в Сучава ще продължи до средата на април, когато приключва 30-дневния период на извънредното положение.

Движението в останалата част на страната е ограничено от почти седмица.

Румъния може да покрие нуждите си от финансиране за период от пет месеца, но пандемията от коронавирус засяга значително приходите и бюджетният дефицит през 2020 г. може да превиши 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви румънският финансов министър Флорин Къцу в интервю за Ройтерс, цитирано от Аджерпрес.

Правителството в Букурещ одобри пакет мерки на стойност 3 процента от БВП, които варират от гарантиране на кредитни линии и субсидиране на разходите по заемите на малките и средни предприятия до увеличаване на бюджета за здравеопазване и отпускане на помощ за техническа безработица, напомня агенцията.

Флорин Къцу заяви, че изпращането в техническа безработица на около един милион румънци би струвало 4 милиарда леи месечно (еврото се разменя за 4,83 леи).

"Подготвени сме да подкрепим мярката за техническата безработица за повече от месец", заяви министърът, като добави, че се очаква днес да бъде одобрена актуализация на бюджета.
На въпрос дали Румъния ще поиска заем от Международния валутен фонд през тази година, както направи по време на световната финансова криза преди едно десетилетие, Къцу отговори: "Нямаме предвид такова нещо в момента".

"Целите в краткосрочен план са финансиране на съществуващия дефицит, плащане на пенсиите и заплатите, и на здравните разходи, разбира се, и за тези неща има финансиране. Финансовият резерв покрива малко над пет месеца", обясни министърът.
Той отбеляза, че финансовото министерство вече отчита спад на приходите в бюджета и добави, че дефицитът може да превиши 5 процента от БВП.

Анализатори предупреждават, че Румъния разполага с ограничени ресурси за справяне с кризата с коронавируса, тъй като страната се сблъсква със задълбочаване на дефицита по текущата сметка, а щедрите фискални мерки, одобрени преди предстоящите местни и парламентарни избори тази година, оказаха натиск върху рейтинговите перспективи, отбелязва Ройтерс.

Къцу заяви още, че очаква бързо възстановяваме на икономиката през втората половина на годината на базата на решенията на редица компании, които предпочетоха да замразят производството, вместо да съкращават персонал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във