Банкеръ Daily

Свят

Румъния пак се вдигна срещу правосъдните реформи

Десетки хиляди хора в цяла Румъния излязоха на улиците снощи, за да протестират срещу планирани правосъдни реформи, които по мнението на критиците промените ще доведат до засилване на корупцията, предаде ДПА.

Планираните реформи може да поставят съдебната система под по-пряк правителствен контрол и да отслабят усилията за премахване на ширещата се в страната корупция.

Между 20 и 30 хиляди протестиращи излязоха на демонстрации само в Букурещ, съобщават местните медии. По-малки протести имаше и в най-малко 13 други градове на страната, съобщава Медиафакс.

Пред сградата на правителството в столицата демонстрантите скандираха "Демокрацията е под обсада" и "Правосъдие, а не корупция" и надуваха пластмасови вувузели, съобщава Асошиейтед прес.

Някои участници използваха израза "червената чума" по адрес на управляващата Социалдемократическа партия (СДП). По-късно шествието премина по улиците на града към парламента.

Магистрати, чуждестранни посланици и Европейският съюз също се обявиха срещу планираните законодателни промени.

Сред лансираните промени е такава, която ще позволи на човек с криминално досие да бъде избран за президент.

Проектът освен това възлага на румънския министър на правосъдието задачата да номинира главните прокурори на страната - функции, които досега се падаха на президента.

СДП пое властта през януари в коалиция с Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ). Лидерът на СДП Ливиу Драгня обаче не можа да стане премиер заради издадена срещу него присъда за изборни измами.

Новото правителство се опита да облекчи правилата, според които хората с криминално досие нямат право да заемат постове в правителството. Това обаче предизвика огромни протести, което накара кабинетът да оттегли законопроекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във