Банкеръ Daily

Свят

Румъния отново е против избирането на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

Румънското правителство не подкрепя  решението на Европейския парламент за избирането на Лаура Кодруца Кьовеши за европейски главен прокурор. Това обяви премиерът Виорика Дънчила, цитирана от  Ройтерс.

"На румънския посланик в ЕС му беше наредено да гласува срещу избирането на Кьовеши за европейски главен прокурор. Ще кажа още веднъж: не подкрепяме мандат за Лаура Кодруца Кьовеши", каза Дънчила пред журналисти.

Според Европейската комисия правителствените реформи на правосъдната система в Румъния спъват борбата против корупцията в страната.

Европейският парламент вече определи избора си за Кьовеши. С днешното решение на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите.

Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори. Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.

Кьовеши е единственият кандидат за поста на този етап от процедурата. Тя бе по-рано ръководител на румънската антикорупционна прокуратура.  Назначена за ръководител на румънската дирекция за борба с корупцията през 2013 г., тя помогна да бъдат издадени многобройни присъди срещу правителствени министри, депутати и кметове за измами, злоупотреби с власт и други престъпления. Нейната неуморна работа й спечели уважението на партньорите на Румъния. Правителството на социалдемократите и Ливиу Драгня я отстрани от длъжност през юли 2018 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във