Банкеръ Daily

Свят

Румъния обмисля задължителни ваксинации за някои категории

Ръководителят на Департамента за извънредни ситуации в Румъния Раед Арафат заяви в интервю за телевизия Диджи24, че се обмисля възможността за задължителна ваксинация или задължително тестване всяка седмица на определени професионални категории.

"Сигурно е, че трябва или задължителна ваксинация, или в най-лошия случай - задължително тестване поне веднъж седмично. Едно от двете трябва да бъде", посочи Арафат в отговор на въпрос какво мисли за задължителната ваксинация на лекарите, учителите и военните.

Той уточни, че тестването няма да се финансира от държавата, при условие че властите предлагат безплатна ваксина.

"Има страни в Европа, които избраха задължителната ваксинация, има страни в Европа, които казаха: Окей, ако не искаш да се ваксинираш, ще се тестваш задължително веднъж седмично, но не за сметка на държавата. Това са заключенията в повечето страни и мисля, че е нормално", посочи той.

Арафат изтъкна, че "ваксинацията е най-доброто решение", тъй като тестването не осигурява защита срещу разболяване.

"Тези мерки трябва да дойдат много бързо, за да можем да се предпазим и да предпазим и другите, така че ако не искаш да се ваксинираш, тогава поне да се тестваш и да знаем, че не представляваш риск за другите и че не разпространяваш заразата", подчерта ръководителят на Департамента за извънредни ситуации.

В Румъния до момента най-малко една доза от ваксината са получили 5 343 375 души, а 5 228 744 са със завършена ваксинационна схема. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във