Банкеръ Daily

Свят

Румъния напредва в борбата с корупцията, България изостава

Европейската комисия прие последния си доклад за усилията на Румъния за прилагане на съдебна реформа и засилване на борбата й с корупцията в контекста на ангажиментите на страната по Механизма за сътрудничество и проверка.

На 8 юни Румъния се приближи малко по-близо до членството в Шенген, когато Европейската комисия публикува много позитивен доклад, разглеждащ усилията на страната да реформира правосъдната си система и да се бори с корупцията, съобщи Emerging Europe. 

Европейската комисия прие последния си доклад за усилията на Румъния за прилагане на съдебна реформа и засилване на борбата й с корупцията в контекста на ангажиментите на страната по Механизма за сътрудничество и проверка.

Последният доклад прави преглед на напредъка по механизма от октомври 2019 г. и оценява напредъка по 12 препоръки.

"Изпълнението на всички останали препоръки е от съществено значение за процеса на реформа в страната и за позволяването на завършването на механизма за Румъния, което ще отвори пътя си към присъединяване към Шенгенската група, която позволява пътуване без проверки в държавите-членки", се казва в документа.

От последния доклад  през 2019 г. Комисията казва, че ситуацията в рамките на четирите критерия  (независимост и реформа на съдебната система; върховенство на закона; справяне с корупцията на високо ниво; справяне с корупцията на всички нива) показва положителна тенденция.

Позициите на България далеч не са толкова добри. В сряда бе съобщено, че Европейската комисия завежда наказателни процедури срещу България, Германия, Полша и Португалия, защото не са въвели изцяло европейските правила за борба с тероризма. Това засяга определенията за терористично престъпление и за правата на жертвите на тероризма.

Съгласно европейските като престъпление е определено пътуването в чужбина за извършване на терористично действие, връщането в или пътуването до ЕС за такива дейности, обучението с терористична цел и финансирането на тероризма. Правилата предвиждат осигуряването за жертвите на тероризъм на достъп до надеждна информация, а също и до професионални услуги за възстановяване.

Комисията посочва, че страните членки на ЕС е трябвало да въведат правилата в националното законодателство до 8 септември 2018 г. Четирите държави разполагат с два месеца, за да отговорят на институцията.

Освен това санкциите на Съединените щати по закона "Магнитски" по отношение на редица български публични личности неминуемо ще се отразят негативно върху реномето на България в чужбина.

"Влязохме в една срамна група от държави като Русия, Беларус, Венецуела и Мианмар. Освен това България е единствената страна-членка на ЕС, в която има толкова много санкционирани лица и фирми. Това ни прави "черната овца" на Европейския съюз", коментира в интервю наскоро експертът по международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи и икономиката Милен Керемедчиев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във