Банкеръ Daily

Свят

Румъния купува 32 изтребителя Ф-16 от Норвегия

Румънското министерство на отбраната съобщи, че парламентът е одобрил започване на процедура за покупка на 32 самолета Ф-16 и осигуряване на логистична подкрепа от правителството на Норвегия, както и на оборудване и услуги за модернизация на летателните апарати от правителството на Съединените щати, съобщава Аджерпрес.

В съобщение на министерството се отбелязва, че самолетите са с конфигурация от по-висок клас от намиращите се на въоръжение в румънските военновъздушни сили и има възможност за модернизацията им в Румъния.

Самолетите ще бъдат предадени в пълна оперативна готовност, а ресурсите им позволяват да бъдат използвани в поне 10-годишен преходен период до преминаване към самолети от пето поколение. По този начин покупката на самолетите от правителството на Норвегия "представлява всъщност трансфер на военни способности между две съюзнички от НАТО", се отбелязва в съобщението.

Средствата за покупката се изчисляват на около 454 милиона евро без ДДС, като включват както предложения от Норвегия пакет, така и покупката на оборудване и услуги за модернизация на самолетите от правителството на САЩ.

Предвижда се в поддръжката и модернизацията да участва румънската компания Аеростар, определена от правителството на Румъния за център за поддръжка на летателните апарати Ф-16.

Съгласно концепцията за постепенно повишаване на способностите за въздушна отбрана, одобрена на Върховния съвет за национална отбрана на Румъния, страната трябва да разполага с три ескадрили от по 16 самолета Ф-16.

В момента Румъния има само една ескадрила от 17 самолета Ф-16, купени на старо от Португалия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във