Банкеръ Daily

Свят

Румъния издигна нов кандидат-еврокомисар след неуспешния първи опит

Дан Ника

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) избра днес евродепутата Дан Ника за кандидат за поста еврокомисар по транспорта, след като първото предложение в лицето на бившата министърка Рована Плумб бе блокирано от правната комисия на Европейския парламент, предадоха Медиафакс и Ройтерс.

Решението да бъде предложен Дан Ника бе взето днес на извънредно заседание на ръководството на СДП. Партийни източници са заявили пред телевизия Диджи 24, че Ника е бил избран с единодушие.

Ника (59 г.) е член на Европарламента втори мандат от групата на социалистите и демократите. Член е на комисията по индустрия, изследвания и енергетика.

Преди заседанието на Изпълнителния комитет на СДП премиерът Виорика Дънчила заяви, че е разговаряла вчера с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Дънчила каза, че е обсъдила с Фон дер Лайен само случая на Рована Плумб, която бе отхвърлена от правната комисия на Европейския парламент. Комисията отхвърли и кандидата на Унгария.

Урсула фон дер Лайен поиска вчера от Букурещ и Будапеща да предложат "адекватни хора", които да отговарят на разпределените ресори, като предупреди, че в противен случай ще поиска други предложения. Унгария обяви вчера, че предлага дипломата Оливер Вархели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във