Банкеръ Daily

Свят

Румъния гласува за президент

Президентският дворец Котрочени и Афи Мол Котрочени в Букурещ очаква новият си стопанин

Румънците гласуват на първи тур за избор на президент на страната за следващите пет години.

Според огласените социологически проучвания сегашният дясноцентристки президент Клаус Йоханис има преднина с около 40 процента. Левият кандидат - 55-годишната Виорика Дънчила, която до миналия месец беше премиер на страната, е предпочетена от 15-22 процента от анкетираните.

Социалдемократическото правителство, което ръководеше Дънчила, беше принудено да подаде оставка след вот на недоверие в парламента.

Клаус Йоханис (на 60 г.) е бивш лидер на Национално-либералната партия, която пък в понеделник състави новото правителство на Румъния, оглавявано от премиера Лудовик Орбан.

Според анкетите шанс да прескочат първия тур на изборите и да стигнат до балотаж имат и независимият Мирча Дякону, 69-годишен бивш актьор и директор на букурещки театър, и Дан Барна (44 г.), който е начело на третата по големина партия в страната - дясноцентристкия Съюз за спасение на Румъния.

По данни от централната избирателна комисия има 14 кандидати за най-високия пост в Румъния. Около 18.2 млн. са избирателите в страната.

Румънците, които живеят в чужбина, имат правото в продължение на три дни да упражнят правото си на глас - в петък, събота и неделя, докато тези, които живеят постоянно в Румъния гласуват само днес.

Според изборните правила, ако никой от кандидатите не събере над 50% на първия тур, следващият кръг ще бъде на 24 ноември. Това са най-скъпите избори в историята на Румъния, подчертава Асошиейтед прес. Те ще струва на румънските данъкоплатци около 35 млн. долара.

Президентът на Румъния се избира с пряко гласуване на всеки пет години по мажоритарната система, като за спечелил изборите се смята събралият на първия тур 50% +1 от гласовете на избирателите. Ако този процент не се достигне на първия тур, се провежда втори, в който участват двамата кандидати, спечелили най-голям брой гласове на първия и печели събралият повече гласове.

До последните промени в Конституцията на Румъния, въведени през 2003 г., мандатът на президента е четири години.

В правомощията на президента е да определи кандидат за министър-председател след консултации с политическата партия, която има абсолютно мнозинство в парламента, или, ако няма такава, с партиите, представени в парламента. След това министър-председателят на свой ред си избира министри, а съставът на правителството се подлага на одобрение от парламента. Правителството, заедно с президента, представлява изпълнителната власт в държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във