Банкеръ Daily

Свят

Румъния е след водещите страни в ЕС по скорост на ваксинция

Президентът Клаус Йоханис бе сред първите ваксинирани

Близо 460 000 румънци са се ваксинирали срещу COVID-19, съобщава в заглавие в. "Ромъния либера", като се позовава на данни на Националния комитет за координация на дейностите по ваксинация.

По данни на комитета през последните 24 часа са били имунизирани 38 346 души. До момента са ваксинирани общо 459 567 души, от които 434 503 - с една доза, а 25 064 - с двете дози.

От началото на процеса по имунизация на 27 декември са регистрирани 1213 странични реакции, от които 377 локални с болка на мястото на инжектиране и 836 общи странични реакции, като втрисане, болки в мускулите и ставите, отпадналост, алергии от типа на уртикарията, информира "Ромъния либера".

Броят на поставените ваксини в Румъния от 27 декември насам поставя страната на шесто място в ЕС след Германия, Италия, Испания, Франция и Полша, пише в. "Гъндул". Данните на сайта ourworldindata.org, цитирани от в. "Зиарул финанчиар" и агенция Медиафакс, са окуражаващи - все повече румънци са готови да се ваксинират и бързо изчерпват местата в информационната платформа за насрочване на ваксинация, посочва вестникът.

Лицата, които подлежат на ваксинация в Румъния в момента, са медицинският персонал, хората на възраст над 65 години, тези с хронични заболявания и служители от ключови сфери за функционирането на държавата. Хората, които искат да се ваксинират, се сблъскаха обаче с проблеми в работата на информационната платформа, дълго чакане в кол центровете и липса на свободни места, пише "Гъндул". На фона на малкото количество дози пациентите не могат да насрочат ваксинация през февруари. По същия начин стоят нещата за края на март - платформата не позволява да бъдат избирани дни в този период. Властите съобщиха обаче, че от 8 февруари, когато ще бъдат отворени отново училищата, следва да пристигнат нови по-големи количества ваксини, пише вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във