Банкеръ Daily

Клаус Йоханис:

Румъния е много добре защитена

Йенс Столтенберг и Клаус Йоханис

Румъния е много добре защитена и има всички гаранции за сигурност, заяви днес президентът Клаус Йоханис на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във военна база 57 "Михаил Когълничану", предаде специално за БТА агенция Аджерпрес.

Румъния е много добре защитена и има всички гаранции за сигурност. Нито един румънец не трябва да се страхува, но ние трябва да знаем откъде идва тази сигурност, какви гаранции за сигурност имаме. На първо място - нашите въоръжени сили, които се развиха извънредно много през последните години; те са много добре подготвени и готови за всеки сценарий. В допълнение - Румъния е в НАТО - най-силният военен съюз в историята. За да ни окаже подкрепа, ето, че имаме тези военни, които приветствахме днес тук в база "Михаил Когълничану", и други, които дойдоха от страни стратегически партньори, от съюзници, за да работят заедно с румънските военни", каза държавният глава.

Президентът подчерта, че НАТО е съюз с чисто отбранителен характер.

"Не искаме да нападаме никого, не искаме да нахлуваме никъде, но искаме да гарантираме сигурността на нашите страни и сигурността на нашите граждани. Това правим!", подчерта Йоханис.

Президентът изтъкна също, че противоракетният щит в (румънската база) Девеселу е чисто отбранително съоръжение.

"Не може да бъде използвано за нападение. Тази реторика, която чуваме от време на време, е фалшива. Способностите на Девеселу са част от по-широката система за противоракетна отбрана на НАТО и в този смисъл нямаме какво да крием или да се страхуваме да кажем", подчерта Йоханис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във