Банкеръ Daily

Свят

Румъния е готова да доставя оръжие на Украйна

Марчел Чолаку (Ройтерс)

Румъния е готова да доставя оръжие на Украйна, заяви председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Марчел Чолаку, който посети Украйна по-рано тази седмица заедно с премиера и външния министър, съобщава телевизия Диджи 24.

Запитан от журналисти дали Румъния е готова да доставя оръжие на Украйна, председателят на Камарата на депутатите уточни, че е необходима законодателна рамка, но смята, че Румъния е готова.

"Имаше такава дискусия, както е нормално да имаме, на първо място да съществува законодателна рамка и да видим и развитията в Украйна", каза Чолаку, който е и лидер на най-голямата парламентарна сила – Социалдемократическата партия и е най-вероятният бъдещ премиер на Румъния от май следващата година.

Запитан за вида на оборудването, което може да бъде изпратено на Украйна, Чолаку заяви, че не е обсъждал това с министъра на отбраната Василе Дънку.

Премиерът Николае Чука заяви на пресконференция вчера, че Румъния ще анализира исканията на правителството в Киев за доставка на оръжие за Украйна.

"Имахме решение за осигуряване на защитно оборудване и боеприпаси. Все още анализираме исканията, които украинското правителство ще представи, и в зависимост от това ще вземем решение", заяви Николае Чука на пресконференция в двореца "Виктория".

Във вторник премиерът Николае Чука, председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку и министърът на външните работи Богдан Ауреску бяха на официално посещение в Украйна. 

Двустранните отношения между Румъния и Украйна навлязоха в нов етап, който е много благоприятен и за двата народа, заяви Чолаку.

Чолаку каза, че в Киев румънската делегация е провела разговори относно правата на малцинствата и украинският президент се е съгласил на законови промени, така че румънците в Украйна да имат същите права като малцинствата в Румъния. По думите на Чолаку председателят на украинския парламент също е изразил подкрепа за тези промени, наричайки подхода "огледален" - всички права, които имат малцинствата в Румъния, да се ползват и от румънците в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във