Банкеръ Daily

Свят

Румъния е четвърта в ЕС по ваксинационно покритие срещу Ковид

Румъния се намира на четвърто място в Европейския съюз по ваксинационно покритие срещу COVID-19 с 3,75 процента, съобщи на пресконференция днес координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица, предаде Аджерпрес.

Той каза, че Румъния е в първата половина на европейските страни от гледна точка на броя приложени дози на сто души от населението.

"От гледна точка на статистиките на нивото на ЕС, мога да ви кажа, че Румъния е в първата половина на европейските страни, над средното европейско ниво, по брой приложени дози като процент от населението. Дори мога да кажа, че сме на четвърто място с ваксинационно покритие от 3,75 процента спрямо средно ниво за ЕС от около 2,95 процента", заяви Георгица.

Той посочи, че до вчера в Румъния са поставени 721 184 дози ваксина, като са ваксинирани общо 598 135 души. От тях 475 086 души са получили само първата доза, а 123 049 души - и двете дози. Той добави, че от началото на ваксинационната кампания са регистрирани "1880 общи и незначителни странични реакции".

По думите му 79 процента от румънците, ваксинирани с първата доза, са хора от уязвимите категории.

Между 3 февруари и 14 април са насрочени имунизации на 574 544 души с първата доза и на 931 331 души с втората доза, посочи още Георгица.

До момента в Румъния са пристигнали 948 149 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех и 36 000 дози от продукта на Модерна, информира координаторът на ваксинационната кампания.

Над 100 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19 вече са поставени по света, съобщи Франс прес, позовавайки се на свое преброяване, направено въз основа на официални данни.

Откакто кампаниите по масово ваксиниране започнаха в началото на декември, към обяд днес са били поставени най-малко 101 317 005 дози на ваксина в поне 77 държави и територии.

На първо място по брой ваксинирани на глава от населението е Израел. Над една трета от жителите на страната (37 процента) вече са получили първата доза, а един на всеки петима (21 на сто) и втората необходима за постигане на имунитет.

Масовото ваксиниране е привилегия за богатите държави, отбелязва АФП. По данни на Световната банка близо две трети от хората, получили поне по една доза (65 процента), живеят в развитите страни, чийто дял от населението на Земята е само 16 на сто.

На челни позиции са Великобритания (9,8 милиона сложени дози, или 13,7 процента от жителите), Съединените щати (32,2 милиона дози или 7,9 на сто), Обединените арабски емирства (3,4 милиона дози, без данни за дял от населението) и Сърбия (6,2 процента от жителите).

В Европейския съюз са поставени 12,7 милиона дози (2,3 на сто от населението). На първите места са Малта (5,4 процента от жителите), Дания (3,2 на сто) и Полша (3,1 процента).

В двете страни с население от над 1 милиард (Китай и Индия) са поставени съответно 24 милиона и 4 милиона дози, което значи, че е обхваната малка част от населението.

Над една трета от жителите на планетата (35 на сто) живеят в държави, в които ваксинационната кампания още не е започнала. Това са бедни страни, които "гледат и чакат", както заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Ваксинационната кампания не е започнала и в няколко богати държави като Япония, Южна Корея и Австралия.

Към този момент по света се прилагат седем ваксини, отбелязва АФП. Европа, Северна Америка, Израел и арабските страни от Залива използват предимно две - на американската компания Пфайзер/германската Бионтех и на американската Модерна. Ваксината на британско-шведската компания Астра Зенека и Оксфордския университет, която вече е в употреба във Великобритания, Индия и още няколко държави, наскоро получи одобрението и на ЕС. Индия използва и друга ваксина, разработена от местната компания Бхарат Байотек (Bharat Biotech). Руската ваксина Спутник V на Центъра "Гамалея" се използва освен в самата Русия в Беларус, Сърбия, Алжир и Аржентина. Има и две китайски ваксини. Освен в Китай препаратът на Синофарм се използва в ОАЕ, Бахрейн, Египет, Сейшелските острови, Лаос и Сърбия. Ваксината на Синовак е в употреба в Турция, Бразилия, Индонезия и Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във